Jdi na obsah Jdi na menu

Stelča na EHF Euro 2024 v plážové házené

První dva červencové týdny hostilo bulharské přímořské letovisko, Varna, největší letošní evropský šampionát v beach handballu (plážové házené). České dorostenky a dorostenci reprezentovali Českou republiku na EHF YAC 16 Beach handbal Euro 2024 v termínu 4.-7. července 2024. Následující týden české týmy mužů a žen bojovaly na kvalifikaci o seniorské Euro 2025. Pro milevskou házenou byly obě akce házenkářským svátkem a příležitostí k fandění, neboť oba ženské týmy, jak dorostenecký, tak seniorský, měly na soupisce milevské hráčky - Stelu Koňákovou, Lenku Matějkovou a Nelu Horažďovskou.

Nejmladší z výše uvedených, milevská házenkářka Stela Koňáková, která v sezóně 2023/2024 se staršími žačkami HC Milevsko vybojovala 3. místo v Krajské lize a 10. místo v celorepublikové Žákovské lize starších žaček, byla součástí dorosteneckého výběru dvanácti českých házenkářek kategorie do 16 let na EHF EURO 2024 v plážové házené. Stela se v průběhu jara 2024 zúčastnila několika přípravních kempů a předposlední červnový víkend strávila na přípravném turnaji v plážové házené v Senci na Slovensku, ze kterého si dovezla 7. místo.
 
Na letošním šampionátu ve Varně mezi sebou soutěžilo 18 dívčích týmů z různých koutů Evropy. České dorostenky, vedené trenérkami Evou Vostárkovou a Lucií Hríbovou, se v základní skupině potkaly s Portugalkami, Francouzkami, Švýcarkami, Španělkami a Švédkami. Postup ze základní skupiny do čtvrtfinále holkám utekl smolně, kdy dvakrát zvítězily v obou setech 2:0 (Portugalsko, Švýcarsko), jednou po remízovém stavu setů 1:1 prohrály na shoot-outy 1:2 se Švédskem a dvakrát těsně prohrály s Francií a Španělskem. Prohra s Polkami na shoot-outy 1:2 a ztráta s Ukrajinkami 0:2 je dostaly do boje se Švédskami o konečné 12. místo. Zápas Češky zvládly s přehledem a zajistily si tak o příčku lepší umístění než v loňském roce. 
Pro Stelu Koňákovou byl šampionát velkou životní a házenkářskou zkušeností a zároveň prázdninovým zpestřením, na které bude dlouho vzpomínat.
 

Náhledy fotografií ze složky ME 2024 plážová házená