Jdi na obsah Jdi na menu

Soustředění 2024

https://hazenamilevsko.rajce.idnes.cz/

Házenkářské soustředění v Bernarticích

 

Milevští házenkáři vyrazili 16. 8. 2024 na kolech se svými trenéry a rodiči opět na soustředění do Bernartic. Podle věku dětí se jely tři různě dlouhé trasy, ale všechny končily v tamější základní škole. Zde příprava na další sezónu proběhla jižimg-20230727-wa0016.jpg po páté, a to hlavně díky vstřícnosti pana ředitele Ing. Mgr. Jana Cendelína, kterému chceme touto cestou velice poděkovat. A dalším důležitým aspektem, proč se sem vracíme, jsou paní kuchařky. Celý týden nám s úsměvem opět servírovaly samá dobrá jídla.

 

Na soustředění jezdíme všechny kategorie dohromady, aby se všechny děti mohly poznat. Mladší mohou pochytit od starších důležité dovednosti, a starší děvčata vždy ráda pomohou trenérům s těmi nejmenšími. A o tom kolektivní sport je – jsme jeden tým.

Během týdne proběhly i společné aktivity. Dojeli jsme do Písku, abychom si mohli zahrát házenou v písku, a protože nám přálo počasí, vyrazili jsme i na společné koupání do Týna nad Vltavou.

 

18 holčiček z milevské házenkářské přípravky přijelo do bernartické školy spolu se svými trenérkami Martinou Hrubcovou, Terezou Němcovou, Pavlínou Hladkou a Barborou Kreuzerovou. Letošního soustředění se nezúčastnila celá základna milevské přípravky, ale i tak počet 18 hráček byl za poslední roky nejvyšší účastí přípravky na letní přípravě. Pro některé hráčky, zvláště budoucí prvňačky, to byl premiérový týden intenzivního sportování a většího odloučení od rodičů. Všechny to zvládly skvěle. Během dne absolvovaly dva dopolední tréninky zaměřené na práci s míčem, hraní miniházené, plnění sportovních disciplín sedmiboje a spolupráci v týmu. Odpolední program byl méně intenzivní. Přípravka hrála hry, procházela se po okolí bernartické školy, navštívila Hravé peklo a stejně jako ostatní kategorie si jedno půl dne vyzkoušela plážovou házenou v Písku a dokonce dvakrát si užila krásné parné odpoledne na koupališti v Týně nad Vltavou. Soustředění všechny hráčky zakončily tanečním vystoupením pro ostatní starší kategorie a trenéry, a obdržely ocenění za umístění ve sportovních disciplínách a také odměny jako poděkování od trenérek za báječný týden.

 

Miníci absolvovali soustředění v počtu 16 dětí. Tým se výrazně omladil – z loňského úspěšného týmu zůstalo 6 dětí, ostatní jsou nově příchozí z přípravky. Změnil se i trenérský tým, který tvoří Žaneta Vildtová, Veronika Hřebejková a Václava Janouchová. Cíl společného týdne byl tedy jasný: pořádně se poznat a skamarádit, seznámit nové děti s velkou házenou a tvrdším míčem a po prázdninové pauze znovu naběhnout do tréninkového procesu. Kromě pravidelných tréninků v tělocvičně a na venkovním hřišti nabírali miníci kondici jízdou na kole v okolí Bernartic, soutěžili v individuálních disciplínách jako skok přes švihadlo, rychlost a přesnost střely, sprint, vytrvalostní běh a další. Čas byl i na zábavu v Hravém pekle nebo na dětském hřišti. Celý týden také děti nacvičovaly scénku, aby se poslední večer představily jako Šmoulové. Nejen za vystoupení, ale i za disciplínu a chuť trénovat i v náročném horkém počasí všechny děti zaslouží pochvalu a obdiv. Všichni se moc těšíme do zrekonstruované haly, až si zase zahrajeme házenou na velkém hřišti.

 

Mladší žačky v počtu 16 dětí měly tréninky 5 x denně. Ráno je každý den vždy čekala cyklistická vyjížďka. Poté plnily soutěžní disciplíny, kdy zlepšovaly rychlost, sílu, hod, ale třeba i koordinaci. První odpolední trénink byl věnován hlavně herním dovednostem a samotné hře. Hodina před večeří byla určena relaxačním cvičením nebo vytrvalostním běhům. Po večeři si děvčata již spíše v klidovém rytmu procvičovala přihrávky. Tento tým postoupil do této kategorie z miníků skoro celý a připojil se ke čtyřem děvčatům, která budou v mladších žačkách druhým rokem. Holky si musely zvyknout na vyšší temto a zátěž a určitě to zvládly na jedničku. A ještě stihly nacvičit scénku na společný večírek „Češi na dovolené“.  V nové sezóně je povedou trenéři Lucie Kosobudová, Pavel Sláma a Lukáš Hlavín.

 

Starší žačky s trenéry Marií Šťastnou, Martinou Šulcovou, Evou Menhartovou, Liborem Koňákem a Ivou Koňákovou se zúčastnily soustředění v celkovém počtu 15 hráček  a doplňovalo je 5 našich dorostenek, které budou od nové sezony nastupovat za SOKOL Písek. 

Soustředění bylo zaměřeno především na sílu a zlepšení přihrávek. Dopoledne jsme jezdily do Milevska do bazénu, kde jsme zvyšovaly sílu rukou. Plavaly jsme 1250 m. Naplánováno bylo odplavat 5 km celkem. Do Milevska jsme jezdily na kolech, kde jsme denně najely cca 25km. Bohužel plány nám zhatily vysoké teploty, při kterých se nedalo přejíždět na kole. Takže jsme odplavaly pouze 3,75 km a na kole jsme pak najezdily 125 km. Ztrátu z těchto činností jsme nahradily posilováním. 

V sobotu odpoledne jsme absolvovaly vstupní testy. Od neděle byly tréninky rozdělené na dopolední část (plavání a kolo), odpolední část (posilování) a večerní část (přihrávky). Ve středu jsme měly lehčí den, kdy jsme ráno jely do Písku na trénink beach házené. V naší věkové kategorii již máme zastoupení v reprezentaci ČR. Odpoledne jsme si jely odpočinout do bazénu v Týně nad Vltavou. Vysoké teploty pak určily rozvržení čtvrtečních tréninků na práci především ve stínu a v hale.

V pátek jsme ještě dokončily chybějící trénink a už jsme balily domů a stačily si zahrát proti trenérům.

 

Soustředění splnilo naše očekávání a nyní již nastupujeme do nové sezóny. První turnaj mladších a starších žaček proběhne v Praze Vršovicích poslední víkend v srpnu.

Děkujeme Jihočeskému kraji, který přispěl na tuto akci v rámci dotačního programu.