Jdi na obsah Jdi na menu

Prague Open Beach Handball 2024

Mladší a starší žákyně Handball clubu Milevsko odjely na 9. ročník víkendového turnaje Prague Open Beach Handball v Praze. Jedná se o turnaj v plážové házené, kterým už tradičně milevské házenkářky uzavírají házenkářskou sezónu. Letošní počasí vyšlo dokonale, takže si všichni užili úžasný víkend na písku za zvuku hudby a plný házenkářských parádiček. V plážové házené je zápas rozdělen na dva sety, za každý vyhraný set získává tým bod, v případě remízy na sety se hází tzv. shoot-outy, což jsou takové samostatné nájezdy. Hodnota branky se počítá na body, jeden bod za klasicky vstřelenou branku, dva body za branku z otočky nebo chycením a hozením ze vzduchu, tzv. amerikou.  

Mladší žačky nastupovaly pod názvem Milky, hrály dvoukolově s týmy z Poruby, Bohumína, Prahy Hájů a slovenských Piešťan. V pátek proti Porubě a Bohumínu se Milkám podařil urvat vždy jenom set a shoot-outy se jim bohužel nedařily zužitkovat ve svůj prospěch. 

V sobotu pak mladší žačky čekaly čtyři zápasy postupně s Piešťanskými kočičkami s Limetkami z Hájů a druhé kolo proti Smrtelníkům z Bohumína a malým sokolkám z Poruby. Sobotní den vyšel Milkám půl na půl, s Piešťanskými kočičkami a bohumínskými Smrtelníky se nepodařil uhrát ani set, ale zápas proti Limetkám a odveta proti malým sokolkám z Poruby se povedl na výbornou a holky zvítězily bez ztráty setu. V neděli už milevšťandy čekal jen druhý zápas proti Kočičkám z Piešťan, který opět jednoznačně ovládly holky ze Slovenska a utkání s Limetkami rozhodly až samostatné nájezdy, které tentokrát milevským Milkám vyšly. Vývojem zápasů během víkendu se pořadí zamotalo tak, že pro milevské holky skončilo krásným 3. místem, což bylo překvapení nejen pro hráčky, ale i pro trenérky, které si jely poslední víkend s děvčaty užít a vůbec výsledkové tabulky nesledovaly. Děvčata tedy z Prahy odjížděla opálená, unavená, ale šťastná z konečného bronzového rozuzlení.

Za Milky nastupovaly Kellnerová, Matějková Natálie, Mendlíková, Nováková, Hlavínová Tereza, Kliková, Zahradníková, Zvonařová, Vošahlíková, Vildtová, Studená, Němečková Tereza. 

 

Za starší žákyně do Prahy přijela Peterková, Němečková Simona, Dostálová, Šedivá, Hlavínová Šárka, Fořtová, Janouchová a jako trenérka s děvčaty nastupovala loňská dorostenecká reprezentantka v plážové házené milevská Martina Koňáková, která po celý turnaj holky vedla a předávala jim cenné rady a zkušenosti. Zúčastnit se nemohla Stela Koňáková, která víkend strávila v Senci na Slovensku na přípravném turnaji s reprezentačním týmem plážové házené U16, který začátkem července odlétá na kvalifikaci o Euro 2025 do Bulharské Varny. Za reprezentaci plážové házené žen do Varny odlétají i milevské házenkářské odchovankyně Lenka Matějková a Nela Horažďovská. Starší žákyně po celý turnaj doplňovaly Matějková Natálie a Němečková Tereza z mladších žákyň. Starší žákyně pod názvem Alpaky hrály ve dvou skupinách po čtyřech týmech. Alpaky ve skupině narazily postupně na Green Team z pražských Hájů, Květinky z Astry a tým Mladých lvic, ve kterém se pod vedením trenérky Petry Vavříkové z Poruby připravuje prozatím širší výběr děvčat ročníků 2010 a 2011, ze kterých bude zformován tým reprezentantek dorostenecké kategorie v plážové házené v dalších letech. Za repre tým Mladých lvic ve volném čase na turnaji nastupovaly i milevská děvčata Simona Němečková, Emma Fořtová, Štěpánka Janouchová, Šárka Hlavínová a Natálie Matějková, které svými skvělými výkony významně pomohly týmu výběru ke konečnému umístění. V zápase Alpak proti Mladým lvicím, ale děvčata zůstala věrná Milevsku a vzájemný zápas brala jako velkou výzvu. Touha po vítězství byla na Alpakách vidět a na hřišti předváděly úžasné akce a obrátily ve vítězství oba dva sety, čímž si zajistily první místo ve skupině a zápas proti čtvrtému týmu z druhé skupiny Zelenému peklu z Hájů. Výhrou obou setů nad Zeleným peklem milevšťandy uzavřely úspěšný sobotní den. V neděli dopoledne v turnajovém pavoukovi milevské Alpaky opět narazily na výběr Mladých lvic, byl to důležitý boj o postup do finále, ve kterém holkám ještě stihla pomoct Adéla Dostálová a Nikola Šedivá, které hned po tomto zápase odjížděly do Českých Budějovic na sraz s ostatními děvčaty házenkářského výběru kraje a ke společné reprezentaci Jihočeského kraje na Olympiádě dětí a mládeže. Postup do finále se Alpakám povedl a v neděli po obědě zbývalo už jen utkání o zlato. Ve finálovém utkání proti Piešťanským kočkám za Alpaky nastoupila dvě děvčata z Poruby, která byla dostatečnou náhradou za chybějící dvě hráčky, bojovným výkonem celého týmu milevšťandy ani ve finále neprohrály, a pro zlaté medaile si šly bez ztráty jediného setu v celém turnaji. Pro starší žákyně to bylo nádherné zakončení úspěšné sezóny.

Po finálovém utkání děvčata Simona Němečková, Emma Fořtová, Štěpánka Janouchová, Šárka Hlavínová a Natálie Matějková neměla čas na oslavy, protože musela obléct reprezentační dresy a bojovat v Mladých lvicích o bronzové medaile. Velkým přispěním milevských i lvice urvaly cenný kov a skončily na konečném třetím místě. 

„Pro Handball club Milevsko to byl další úspěšný víkend, kdy se na stupních vítězů ukázala obě dvě zúčastněná družstva a ani v týmu širšího výběru plážové házené se milevšťandy neztratily. Účast milevských odchovankyň v indoorové házené na olympiádě mládeže a v českých týmech na zahraničních akcích v plážové házené je už jen třešničkou na dortu. Víc, než úspěchy a medaile nás, ale těší zápal a radost, kterou ze hry ať už na palubovce nebo na písku děvčata mají, a hřeje nás u srdce, že se nám snad úspěšně daří v děvčatech budovat lásku ke sportu a pohybu samotnému.“ Společným prohlášením skončenou sezónu uzavřely Veronika Hřebejková, Václava Janouchová, Ivana a Martina Koňákovy, které si s děvčaty poslední turnaj sezóny v Praze užívaly.